Digitalisering

Neem digitalisering serieus

Niemand ontkomt er tegenwoordig nog aan; de digitalisering van de samenleving. Momenteel is ruim twee derde van de bedrijfsprocessen bij Nederlandse organisaties gedigitaliseerd. Dat biedt aanzienlijke voordelen kijkend naar het realiseren van kostenbesparingen en het verhogen van de efficiëntie, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Risico’s waar veel organisaties zich nog onvoldoende bewust van lijken te zijn, maar die wel een enorme impact hebben op de samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toenemend aantal datalekken zoals die bij de GGD. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven gaf recent aan dat er veel meer aandacht moet komen voor digitalisering en technologie. Maar wat betekent dit voor organisaties en hoe moeten wij tegen digitalisering aankijken?

Digitalisering in stroomversnelling

Als gevolg van de coronacrisis is digitalisering bij veel organisaties in een stroomversnelling geraakt. Meer dan de helft van de Nederlandse organisaties verwacht het komende jaar dan ook meer te gaan investeren in digitalisering. Dit helpt organisaties namelijk om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten en meer werk te verrichten met minder mensen. De optimalisatie van inefficiënte en tijdrovende processen biedt organisaties bovendien de mogelijkheid een kostenbesparing te realiseren. Geen wonder dat veel bedrijven hier oren naar hebben. Hoe efficiënter de bedrijfsprocessen, hoe beter toch? Hierin schuilt echter ook direct het risico van digitalisering. Het is belangrijk om je bij de digitalisering van bedrijfsprocessen niet blind te staren op de verhoging van efficiëntie. Zaken als veiligheid en betrouwbaarheid zijn namelijk minstens zo belangrijk.

Beveiliging is geen project

Veiligheid is erg belangrijk als het gaat om de digitalisering van bedrijfsprocessen en we zien helaas steeds vaker dat dit nogal eens een ondergeschoven kindje blijkt te zijn, mede als gevolg van de focus op efficiëntie. Denk bijvoorbeeld aan het datalek bij de GGD waar gevoelige medische en persoonsgegevens omwille van efficiëntie eenvoudig toegankelijk werden gemaakt voor medewerkers. Daarnaast is digitalisering geen project met een begin en een eind, maar een doorlopend proces. Net zoals cybercriminelen niet eenmalig zullen proberen binnen te dringen in jouw computersystemen, zou jij je als organisatie ook niet eenmalig moeten buigen over de veiligheid ervan.

De impact van digitalisering

Het is dus van belang om digitalisering als organisatie serieus te nemen. Hoewel veel organisaties hier wellicht simpelweg tegenaan kijken als een manier om efficiënter te kunnen werken, is het belangrijk om ook de impact ervan op de organisatie – maar in veel gevallen ook de samenleving – in acht te nemen. Bij het digitaliseren van bedrijfsprocessen zijn veiligheid en betrouwbaarheid van groot belang. Ook wanneer je gebruik maakt van een leverancier of een ontwikkelaar van deze systemen. Het is belangrijk dat je kiest voor een partij die je vertrouwt. Je kunt de verantwoordelijkheid namelijk niet overdragen. Vanuit een compliance perspectief blijf jij als organisatie verantwoordelijk. Wat je wel kunt doen, is kiezen voor een partij waar je veel vertrouwen in hebt waardoor je de verantwoordelijkheid draagt over iets wat “by design” al veilig, betrouwbaar en veelvuldig getest is. Digitalisering biedt vele voordelen als het gaat over efficiëntie en kostenbesparing, maar neem digitalisering en de mogelijke impact ervan wel serieus en verlies zaken als veiligheid en betrouwbaarheid hierbij niet uit het oog.